Sosirea la interviu și primul contact cu angajatorul

Punctualitatea este foarte importantă în viață, cu atât mai mult în profesie iar primul vostru contact cu viitorul angajator este tocmai la interviu. Nu este de dorit să întârziați, insă nici extrema cealaltă nu este de dorit, nu e cazul să ajungeți acolo cu foarte mult timp înainte, recomandăm nu mai mult de 15 minute înainte de ora stabilită.

În situația de interviu fiecare detaliu contează, iar interlocutorul va observa atent fiecare detaliu. Vă sfătuim să faceți și voi la fel. Așa cum angajatorul este interesat de micile detalii care pot oferi informații suplimentare despre voi, situația de interviu este și pentru voi o ocazie de a obține informații despre angajator, din orice sursă disponibilă. Și voi ar trebui să fiți atenți la detalii, pentru că angajatorul alege un candidat, dar și viitorul angajat alege sau nu să lucreze într-o anumită companie. Acestea fiind spuse, un detaliu important este situația în care vă găsiți. Interviul este o ocazie business, deci și comportamentul nostru trebuie să fie unul profesional. Nu se pretează să se facă complimente, să se sărute mâna (o strângere de mână la salut și prezentări este cea mai potrivită) sau să fiți prea familiari de la început. Așteptați să fiți poftit înăuntru și să vi se indice locul unde vă veți așeza și, în general, așteptați ca intervievatorul să dea tonul, stabilind gradul de familiaritate sau distanță. Apoi răspundeți cu același nivel și adaptați-vă interlocutorului.

Asigurați-vă că știți cu cine stați de vorbă – numele și funcția. Am avut situații în care candidații știau că se vor întâlni cu un subaltern, dar ulterior la interviu participa și șeful direct (pentru postul în discuție), iar candidatul nu și-a dat seama de acest lucru și a început să-și vorbească de rău fostul șef și să dea lecții viitorului șef. În cazul în care sunteți recrutat printr-o agenție, este posibil ca persoana care vă sună pentru programarea interviului să nu fie aceeași persoană cu care veți avea interviul, așa încât ar fi de dorit să vă notați numele și funcția, pentru a nu face greșeli.