Sunt o mulţime de lucruri de luat în considerare în momentul în care luăm decizia de merge la muncă în străinătate, şi este important să nu luăm astfel de decizii în grabă.
Mai jos găsiţi o listă cu 10 lucruri la care trebuie să vă gândiţi înainte de a lua decizia de a merge la muncă în străinătate:
1. Să lași acasă toate lucrurile puse în ordine
Închide toate abonamentele pe care nu le mai folosești şi achită toate facturile la curent, mobil, internet etc. Nu vrei să te întorci acasă doar pentru a plăti o factură restantă sau a închide un cont bancar pe care oricum nu îl mai foloseşti.
2. Să ştii să te descuri singur
Trebuie să fii pregătit pentru a trăi pe cont propriu. Trebuie să ştii să găteşti şi să faci curat. Înainte de a pleca, stai în bucătărie, participă la un curs de gătit, pregăteşte un carneţel cu reţetele mamei.
Dacă te gândeşti că vei putea mânca în oras în fiecare zi, ia-ţi gândul.
3. Să cunoşti o limbă de circulaţie internaţională
Indiferent de ţara în care se află noul tău job ar trebui să cunoşti cel putin o limbă de circulație internaţională. De preferat ar fi să cunoşti chiar limba țării unde vrei să muncești, sau asigură-te că înveţi măcar puţină engleză înainte de a pleca. Mima şi norocul te pot duce doar pana într-un anumit punct.
4. Prieteni, familie şi cunoştinţe
Şanse sunt ca noul tău loc de muncă în străinătate să nu iţi permită să te întorci prea des în ţară. Trebuie să fii pregătit pentru acest lucru.
Programul nu îţi va permite să petreci 5 ore la telefon sau pe Skype, asta dacă ai noroc să ai acces la internet.
Trebuie să iei în considerare şi diferenţa de fus orar pentru orele petrecute vorbind cu cei dragi de acasă şi să fii pregătit să pierzi zile de naştere şi aniversări.
Unii oameni suportă greu dorul de casă şi chiar intră în depresie din cauza asta după un anumit timp, ceea îi împiedică, în ultimă instanţă, să işi atingă potenţialul la locul de muncă.
5. Documentează-te despre legile acelei ţări
Este foarte important să cunoşti legile acelei ţări, să ştii ce ai dreptul şi ce nu ai dreptul să faci. Să ştii ce păţeşti în caz că faci ceva considerat ilegal în acea ţară, dar legal acasă. De exemplu, guma de mestecat este interzisă în Singapore, cu excepţia cazului când este utilizată în scopuri terapeutice.
6. Pregăteşte-ți bagajul din timp
Pregăşte o listă cu strictul necesar din timp şi asigurăte că nu uiţi lucuri esenţiale, cum ar fi paşaportul sau banii de drum. Desigur, te poti descurca şi făra cele 20 de perechi de pantofi de vară cu toc sau colecţia de capace de bere.
7. Pregăteşte-te pentru un şoc cultural
Indiferent de ţara în care va fi noul tău loc de muncă, vei trece printr-o perioadă de acomodare, mai exact vei da de acel şoc cultural. Trebuie să realizam că o mare parte din comportamentul nostru este legat de cultura în care trăim şi nu este neaparat o iniţiativă individuală.
Lucrurile vor fi facute altfel decât acasă, oamenii vor fi mai reci sau mai zâmbitori, mâncarea e diferită, iar afară plouă tot timpul. Încearcă să înţelegi cât mai bine cultura din ţara în care te vei muta, intră pe forumuri, sau caută pe social media persoane care locuiesc acolo.
Ştiai că?
În fiecare an, zeci de turiști japonezi sunt în așa măsură afectați de șocul cultural, la vizitarea Franței, încât ambasada Japoniei la Paris a înființat o linie telefonică, aflată în funcțiune 24h din 24, pentru ca turiștii afectați să poată cere ajutor și să fie îndrumați către un spital dacă au nevoie de tratament.
8. Informează-te despre ţara în care vei merge
Mai ales dacă este prima ta vizită acolo. Nu te baza doar pe informaţiile care ţi le dă angajatorul. Petrece timp pe internet, documetează-te şi caută informaţii despre climă, temperaturi, obiceiuri locale, caracteristici ale zonei respective, etc. Vei fi mult mai pregătit pentru orice situaţie neprevăzută.
9. Localizează Ambasada României
Este important să cunoşti locaţia celei mai apropiate ambasade sau a celui mai apropiat consulat al României.
Notează orele de lucru şi datele de contact şi păstrează-le într-un loc sigur, preferabil nu în portmoneu sau în pasaport, pentru ca în cazul în care iţi rătăcesti vreuna dintre acestea, vei avea nevoie de acea adresă. Un site foarte util este ambasada.ro, ce cuprinde orarul şi datele de contact a tuturor ambasadelor şi consulatelor României.
10. Nu plăti comisione
Dacă alegi să mergi printr-o agenţie de recrutare, ceea ce recomandăm, nu te lăsa păcălit. Nu plăti comisioane care nu sunt necesare. Mai există şi în acest moment agenţii de recrutare care percep taxe şi comisioane pentru a promova CV-ul tău înafară, iar în două săptămâni dispar. Documentează-te referitor la agentia de recrutare pe care o alegi, cere recomandari, mergi personal la ei la sediu.
ATT Interim nu percepe nici un fel de taxe sau comisioane pentru candidaţi şi nici cota parte din salariu, având contract direct cu companiile angajatoare.