Aflați într-un sistem ce evoluează rapid și continuu, suntem uneori nevoiți să ținem pasul cu acest ritm alert al evoluției din sfera profesională, apelând la diferite metode prin care să obținem o adaptare cât mai rapidă și eficientă.
Cursurile de formare profesională, pot reprezenta, în acest context, niște instrumente eficiente de adaptare mai rapidă la ritmul accelerat al schimbărilor din tabloul profesional.
Formarea profesională a adulților, poate să aibă mai multe scopuri. Practic ce pot obține adulții prin intermediul cursurilor de formare?
- Dobândirea competențelor necesare pentru facilitarea încadrării pe piața muncii (reîncadrare/ reintegrare profesională)
- Dezvoltarea nivelului competențelor profesionale deja deținute (sporirea eficienței)
- Un mod de a răspunde cât mai rapid cererii din partea angajatorilor (adaptare la tendințe)
- Șansa de mobilitate în cadrul unui loc de muncă (promovarea/evitarea plafonării)
- Creșterea șanselor de integrare pe piața forței de muncă la nivel european
- Trebuie să știm și faptul că formarea profesională a adulților se compune din mai multe tipuri de cursuri:
- De calificare/ recalificare (în urma cărora se obține certificatul de calificare profesională)
- De inițiere, perfecționare, și specializare (în urma cărora se obține un certificat de absolvire)
Certificatele de calificare și de absolvire, obținute în urma unui curs de formare profesională, sunt recunoscute atât în țară (la nivel național) cât și în țările membre ale Uniunii Europene. Acestea sunt eliberate după absolvirea unui curs împreună cu un supliment descriptiv, în care sunt precizate competențele profesionale dobândite în urma cursului.
Cum să alegem un curs de formare profesională?
1.Verificarea furnizorului
Cererea de cursuri de formare profesională fiind tot mai mare, și oferta furnizorilor tot mai bogată, în primul rând trebuie să ne asigurăm de faptul că alegem un furnizor acreditat/autorizat. Pentru acest lucru, avem la dispoziție lista furnizorilor autorizați pe site-ul Autorității Naționale pentru Calificări: www.anc.edu.ro, unde un motor de căutare ne permite ca prin simpla introducere a numelui instituției care oferă cursurile de formare, să putem verifica dacă aceasta figurează ca și furnizor de formare profesională autorizat.
2. Verificarea ofertelor
După ce am ales domeniul sau tipului cursului de formare profesională dorit, este indicat sa ne informăm cât mai bine înainte de a opta pentru un furnizor, deoarece prețurile unui curs diferă destul de mult.
Pentru a demonstra acest lucru , în 5 minute, printr-o simplă informare telefonică am reușit să găsesc un curs de inițiere, care în cazul unui furnizor din Oradea era la prețul de 700 RON, iar în cazul altuia din același oraș, era la prețul de 450 RON.
Așadar nu doar că prețurile pot varia foarte mult, dar există în prezent multe instituții/organizații/companii care oferă cursuri de formare profesională gratuite, prin proiecte finanțate de fonduri europene. Sau cursuri care nu doar că sunt gratuite dar se oferă și diferite stimulente pentru a încuraja participarea, cum ar fi indemnizația de curs, care poate consta într-o sumă de bani cuprinsă între 250 RON pentru un curs de inițiere care durează mai puțin și până la 1500 RON pentru un curs de calificare.
Alte cursuri fac parte din programe complexe cu scop integrativ, care oferă pe lângă cursul de formare și servicii de consiliere profesională (sfaturi acordate în vederea creșterii șanselor de reintegrare pe piața muncii) sau mediere a muncii (intermedierea relației cu angajatorii).
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) este o instituție care oferă în permanență cursuri de formare profesională gratuite, și alte servicii de integrare pe piața forței de muncă, adresându-se însă cu preponderență șomerilor.
Printr-o simplă căutare pe internet, ni se afișează o paletă diversificată de astfel de furnizori, și cel mai indicat ar fi așadar să ne rezervăm timp pentru această etapă a informării.
3. Obținerea de informații concrete direct de la furnizor
Astfel că după ce am ales domeniul în care dorim să ne formăm, am căutat pe internet sau prin alte surse informative cea mai bună ofertă existentă și am verificat dacă furnizorul este acreditat, putem să apelăm telefonic la acesta pentru a solicita informații concrete.
Informații folositoare pe care le putem obține de la un furnizor de formare profesională înainte de luarea unei decizii:
– Modul în care este structurat cursul (câte ore de teorie cuprinde, câte de practică, cum se procedează mai exact în cazul fiecărui modul, unde se desfășoară stagiul de practică, cât durează cursul)
– Informații referitoare la tipul cursului (cursurile de calificare de exemplu pot fi de nivel 1,2 sau 3 în funcție de complexitate)
– Care este programul cursului (câte ore pe zi, de câte ori pe săptămână)
Informații despre formatorii care vor preda cursul. Câți formatori sunt pentru cursul respectiv, ce experiență au
– Cum se desfășoară examenul de final (de obicei un examen pentru un curs de calificare de exemplu este compus din partea de teorie – test grilă și o parte practică)
4. Informarea suplimentară
În cazul în care alegem să investim bani și timp într-un curs de formare profesională, contactul cu părerile altor beneficiari ai programelor poate fi cel mai apropiat indicator al realității.
Verificați dacă firma pentru care ați optat are un site cu o secțiune de testimoniale, o pagina publică unde persoanele pot să își exprime liber părerea, sau orice tip de deschidere prin intermediul căreia puteți să luați legătura cu persoanele care au apelat la serviciile oferite. Acest lucru ar putea să însemne un mare avantaj pentru orice furnizor, deoarece fiind atât de greu să mulțumești pe toată lumea, curajul de a-ți deschide o rubrică pentru părerile clienților nu poate fi decât de apreciat, chiar dacă nu toate părerile sunt pozitive.
Așadar, formarea profesională riguroasă poate să reprezinte șansa pentru a obține un loc de muncă sau pentru a avansa din punct de vedere profesional?
Poate nu este cea mai sigură cale spre atingerea unui scop evolutiv din punct de vedere profesional, însă având în vedere faptul că un angajator din trei se confruntă cu dificultăți în găsirea unei persoane care să dețină competențele necesare unui post, cu siguranță o formare profesională riguroasă poate reprezenta o oportunitate, din moment ce există potențialul să răspundă problemei create de discrepanța dintre cererea angajatorilor și oferta existentă pe piața forței de muncă.
Având în vedere faptul că învățarea în general însemnă progres, investiția sub orice formă în acest sens, nu are cum să reprezinte o pierdere de resurse.