Informați-vă cu privire la companie și post: este foarte neplăcut pentru persoana care vă ia interviul să vă întrebe dacă știți, ați citit sau aflat ceva despre compania la care v-ați prezentat la interviu, dacă ați vizitat website-ul lor și să răspundeți NU. Nu dorim să sugerăm că ar fi un păcat capital, însă nici puncte în plus nu vă poate aduce o astfel de situație.
Sfatul nostru este să apelați la cunoștințe, presă, internet și să încercați să aflați măcar informații elementare despre companie – obiect de activitate (cu ce se ocupă, dacă fac producție, comerț, servicii, altele), dacă mergeți la interviu la sediul principal sau un punct de lucru, ce înseamnă postul pentru care aplicați și ce atribuții ați avea în postul respectiv.
Vă încurajăm să treceți în CV doar informații reale și adevărate, să nu încercați să distorsionați, îmbunătățiți, infloriți sau schimbați informații despre persoana sau experiența voastră, orice fel de informații. Ați fi surprinși cât de ușor este pentru un angajator sau firmă de recrutare să afle adevărul despre voi iar în momentul în care aceștia își dau seama că anumite informații din CV nu sunt tocmai adevărate, ați pierdut din start cursa pentru angajare.
Fiți atenți în momentul în care sunteți contactați pentru a vă prezenta la un interviu. De cele mai multe ori persoana care vă contactează vă dă toate informațiile necesare pentru a ști unde să ajungeți, la ce oră, cu cine vă întâlniți acolo și ce documente sau altceva trebuie să aduceți cu voi.
Este posibil să vi se ceară un CV într-un anumit format, sau o anumită limbă, vi se pot cere acte (diploma sau certificate de studii, acte de identitate) sau să prezentați un portofoliul legat de activitatea voastră. Notați-vă toate acestea în momentul în care vă sunt enumerate, după aceea studiați lista și începeți pregătirea lor. Nu lăsați acest aspect până cu 5 minute înainte de a ieși pentru a merge la interviu. S-ar putea să fie prea târziu și să nu aveți respectivele documente la dispoziție.
Înainte de a pleca spre interviu, informați-vă în legătură cu postul pentru care mergeți la interviu. Dacă a fost publicat un anunț în ziar sau pe internet, recitiți anunțul pentru a avea proaspete în minte informațiile, descrierea postului și cerințele. Dacă nu aveți la dispoziție un anunț, încercați să obțineți din alte surse (cunoștințe, agenții de recrutare) informații legate de aceste aspecte, pentru a nu fi luați prin surprindere.
Nu vă schimbați aspectul pentru a merge la un interviu. Îmbrăcați-vă și arătați așa cum sunteți voi de obicei. Să fim bine înțeleși, nu vă recomandăm să mergeți la un interviu de angajare în pantaloni scurți și papuci de plajă, dar nu este necesar să vă cumpărați haine noi cu ocazia interviului și nici să vă schimbați culoarea de păr, să vă puneți ochelari dacă voi nu purtați în mod obișnuit sau să faceți alte schimbări majore. Recomandarea noastră este să nu exagerați cu frizura, machiajul, îmbrăcămintea, să nu purtați haine stridente și bijuterii opulente. O ținută simplă și neutră este preferabilă.
Ținuta trebuie corelată întotdeauna cu postul pentru care aveți interviul – dacă este vorba de o muncă de birou sau în vânzări se pretează costum și cravată la bărbați / o ținută business pentru femei.
Dacă este un post pentru o persoană care lucrează în construcții, pe șantier nu se pretează să meargă la interviu îmbrăcat la costum – o ținută lejeră de toată ziua este mai potrivită.
Bineînțeles, dacă postul despre care discutăm implică în general o anumită ținută, atunci aceasta trebuie respectată. La fel, dacă ținuta reprezintă o probă pentru interviu – industria modei, publicitate, design – atunci aceasta va trebui aleasă așa încât să fie memorabilă și remarcabilă.
Interviul este pentru voi: voi ați aplicat pentru postul respectiv și voi veți fi angajați în cazul în care corespundeți cerințelor angajatorului, iar nu familia, prietenii, sau alte persoane care ar dori să vă însoțească. Așa că, vă spunem foarte direct, lăsați acasă părinții, soțul/soția, copiii.
Prezentarea la un interviul însoțit de membrii familiei este total nepotrivită. Oricum, vor fi rugați să aștepte afară, așa că nu are niciun sens. Ca și recrutori și intervievatori, am avut situații în care au venit copii însoțiți de părinți, soțul împreună cu soția sau soția împreună cu soțul, chiar și mame care au venit cu copiii. Probabil cea mai dificilă situație pentru noi ca și intervievatori a fost atunci când o mamă s-a prezentat la interviu cu fetița ei în vârstă de 7 ani, pe care tocmai o luase de la școală și nu avea cu cine să o lase.
Ce e de facut în astfel de cazuri? A trebuit să luăm o decizie rapidă. Nu puteam lăsa un copil minor să aștepte singur în camera de așteptare (unde vin și pleacă tot felul de persoane, nu doar angajații noștri), nu aveam o persoană adultă disponibilă să preia copilul și să-l supravegheze până când mama participă la interviu, așa că am ales soluția de compromis de a primi și copilul în sala de interviu. Problemele au continuat însă în momentul în care adresam întrebări mamei și răspundea copilul. Cred că nu e cazul să vă mai spunem care au fost rezultatele interviului.
Ce vă sfătuim dacă vă aflați într-o situație de acest fel? Dacă trebuie să luați copilul de la școală chiar înainte de ora la care mergeți la interviu și nu aveți cu cine să-l lăsați? Sau alte probleme similare. Vă sfătuim să dialogați în momentul în care sunteți invitați la interviu. Interlocutorul cu care vorbiți este o persoană, nu un robot, așa că spuneți-i ce problema aveți. Probabil vă poate primi și la o altă oră sau în altă zi, așa încât să aveți timp să găsiți o soluție pentru situați cu copiii.
Contrar cu ceea ce cred candidații de obicei, dacă un candidat răspunde negativ la invitația de a veni la un interviu într-o anumită zi și anumită oră, dacă propune o altă zi sau oră pentru interviu, acest lucru nu va fi contorizat negativ și nici nu va fi penalizat la scorul său general.